Cześć Kochani!

Minęło już troszeczkę czasu od mojego ostatniego wpisu, a to dlatego, że bardzo dużo się u mnie dzieje. O tym napiszę w kolejnych postach 😉

Planowałam umieszczać wpisy raz na tydzień, ale pomimo najszczerszych chęci nie mam kiedy usiąść przy laptopie i zacząć pisać, a po głowie chodzi wiele tematów 🙂
Jestem zabieganą matką, taką jak wszystkie inne mamy. Czasem uda mi się w domu posprzątać, zrobić pranie i coś ugotować, ale jeśli chodzi o gotowanie to tylko i wyłącznie proste i szybkie dania, bo mój maluszek póki co jest bardzo zajmujący … Mam nadzieję, że to niedługo minie 😉

Ze względu na to, że mieszkam w Zjednoczonym Królestwie już prawie 7 lat miałam okazję spróbować wielu różnych kuchni. Nie takich w knajpach na wynos, ale prawdziwą domową kuchnię z różnych zakątków świata i uważam, że każdy chyba coś dla siebie znajdzie. Jedną z moich ulubionych potraw jest właśnie pansit, które właśnie poznałam na samym początku pobytu za granicą . Ta potrawa pochodzi z Filipin i gotował ją dla mnie Filipińczyk dokładnie tak jak gotowano pansit od wielu pokoleń u niego w domu. Przyrządzenie jest bardzo proste a produkty nieskomplikowane 😉

  • Kilka łyżek oleju ( ja dodaje 4 w zależności od wielkości patelni )
  • 5 ząbków czosnku ( do smaku kto ile woli )
  • 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 300 g lub więcej krewetek
  • 3 średnie marchewki
  • główka kapusty włoskiej
  • 400 g kiełków fasoli
  • 3 kostki rosołowe
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 340 g makaronu jajecznego na patelnie (takiego do ugotowania, nie gotowego )
  • pół limonki do wyciśnięcia
  1. Wlać olej do woka lub innej większej patelni. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucić na rozgrzany olej i jak już cebula się zeszkli dodać wyciśnięty czosnek, a następnie krewetki.
  2. Jeśli już nie mamy oleju na patelni dodać niewielką ilość a następnie wrzucić na patelnię startą marchewkę, poszatkowaną kapustę i kiełki i smażyć przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Bywa, że nie mam na tyle czasu by przygotowywać warzywa w trakcie gotowania więc robię to w wolnej chwili np. wieczorem dzień przed gotowaniem.
  3. Jak już warzywa będą w pół miękkie można odstawić patelnię z ognia. Zagotować gorącą wodę i przygotować bulion. Dodać do niego sos sojowy i rybny, następnie dodawać makaron by się zagotował. Jak już makaron będzie prawie gotowy można dodać go razem z bulionem na patelnię i na małym ogniu wszystko razem smażyć . Z czasem nadmiar bulionu wyparuje, a makaron nie będzie suchy. Do smaku można dodać sól, pieprz, ja dodaję dość sporo pieprzu, ponieważ lubię mocno doprawione dania ;)) Na koniec wszystko można skropić sokiem z limonki 😉

Taki obiad robię na 2 dni i wychodzi z tych produktów wiele sporych porcji a przygotowanie zajmuje mi do 40 minut 😉 Łatwo jest też odgrzać taki makaron na drugi dzień, ponieważ danie nie jest suche. Pansit można przyrządzić jeszcze dodając gotowane kawałki kurczaka, a z czasem może sami zaczniecie dodawać produkty, które według Was pasują ;)) Dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu i lubią inne dania niż tylko schabowy i mielony może to być strzał w dziesiątkę 🙂

Mam nadzieję, że przepis przypadnie chociaż części z Was do gustu.

Życzę smacznego i do usłyszenia 😉 buziaki xx